DOBRODELNI SREČELOV


Dragi učenci, spoštovani starši!

Ena od vrednot, ki ima na naši šoli prav posebno mesto, je dobrodelnost.

Tudi letos bomo izvedli naš že TRADICIONALNI DOBRODELNI SREČELOV.  Razveselili vas bomo z dobitki, še bolj pomembno pa je, da bomo denar od prodaje srečk namenili v Rošev sklad za učence naše šole, ki potrebujejo pomoč.

Srečke bomo prodajali v ponedeljek, 27. 11. in v torek, 28. 11. 2023 prvo šolsko uro. Cena srečke je 5 €. Dobitki so podobni, kot ste jih vajeni iz prejšnjih let.

Naj nas vodi misel, da je bistvo srečelova solidarnost, dobrodelnost in sočutje, predvsem pa zavedanje in zadovoljstvo, da lahko vsak izmed nas stori nekaj dobrega.

 

     Hvala vam!

37. ROŠEVI DNEVI

Razpis in spletna prijava

Napovedujemo že 37. ROŠEVE DNEVE 2024, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev 8. in 9. razredov osnovnih šol. Roševi dnevi pomenijo zaključek vseslovenskega literarnega natečaja, imenovanega po Franu Rošu, in potekajo v Celju, v sodelovanju z JSKD OI Celje, OŠ Frana Roša, Osrednjo knjižnico Celje in Glasbeno šolo Celje.

Učenci 8. in 9. razredov pošljejo svoj prispevek na razpis. Prispela besedila v prozi, poeziji ali dramatiki pregleda komisija in na koncu se spomladi na enodnevnem srečanju v Celju podeli nagrade. V strokovni komisiji sta Mateja Gomboc, slovenska pisateljica, prevajalka, avtorica učbenikov za slovenski jezik, profesorica, in Katarina Gomboc Čeh, pesnica, pisateljica, jezikoslovka, učiteljica. Nagrajenci so vabljeni na državno srečanje, ki bo v sredo, 27. marca 2024.

Literarni natečaj je objavljen tudi na spletni strani JSKD. Rok za oddajo besedil je ponedeljek, 15. januarja 2024, do polnoči.

Več si lahko preberete TUKAJ

Tekmovanje BOBER

Meseca novembra bomo za učence od 6. do 9. razreda organizirali šolsko tekmovanje o računalniškem razmišljanju.

BOBER je mednarodno tekmovanje, ki spodbuja učence k raziskovanju sveta računalništva in informatike. Gre za izzivalno tekmovanje, ki bo vašim otrokom omogočilo razvijanje veščin, ki so ključne za razumevanje sodobnega digitalnega sveta.

Za prijavljene bobrčke objavljamo razpored priprav in ciljamo na državno tekmovanje, ki bo 13. januarja 2024 v Mariboru.

Skupaj se bomo trudili, da dosežemo čim boljše rezultate in pokažemo, kaj zmoremo!

 

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

Na naši šoli dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane skozi celo leto in le ob mednarodnem dnevu. Smo se pa posebej potrudili in z devetošolci, ki obiskujejo izbirni predmet Načini prehranjevanja, izdelali plakate, s katerimi smo popestrili jedilnico.

Kuharsko tekmovanje za Zlato kuhalnico

Naša šola je letos ponovno sodelovala na regijskem kuharskem tekmovanju za Zlato kuhalnico. Letošnjo ekipo so sestavljali osmošolci Ana Černoša, Zala Franković, Anastasija Iličić in Maks Mlakar. Kuhalnice so pod vodstvom mentorice Maja Grenko vrteli na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje. Odrezali so se odlično, saj so prejeli zlato priznanje. Čestitamo jim za dosežek!

In če vas zanima, kaj so skuhali? Za glavno jed so pripravili primorsko mineštro z na maslu popečenimi kruhovimi kockami in porovimi kalčki. Za sladico so pripravili slastne gratinirane pirine palačinke, nadevane s skuto in pregreto smetano ter karameliziranimi slivami. Za osvežitev pa so dodali še hladen napitek iz šipka, sirupa iz vrtnic in z malinovcem.

Za naše kuharje bomo ponovno stiskali pesti 14. novembra, ko jih čaka državno tekmovanje v Novi Gorici.

IMG_20230925_214502

Picture 1 of 9

1. športni dan

Dragi učenci,

naš prvi športni dan bo v znamenju svežega zraka, narave in pohodništva! Veselimo se, da bomo skupaj preživeli aktiven dan v naravi. Tukaj so informacije za vsak razred:

 1.ŠPORTNI DAN – 6. r., 21. 9. 2023

 1.ŠPORTNI DAN – 7. r., 21. 9. 2023

1.ŠPORTNI DAN – 8. r., 21. 9. 2023

1.ŠPORTNI DAN – 9. r., 21. 9. 2023

Ne pozabite na udobno obutev, vodo in dobro voljo. Se vidimo na pohodu!

Lep športni pozdrav!