MEDNARODNA IZMENJAVA V POZNAŃU (POLJSKA)

Zadnji teden februarja, tik pred zimskimi počitnicami, so učenci 8. in 9. razreda preživeli v mestu Poznań na Poljskem, kjer je potekala že 3. mednarodna izmenjava v okviru projekta Erasmus+, ki nosi naslov OUR EUROPE – A MELTING POT OF NOWADAYS. Na izmenjavo je odpotovalo kar 10 učencev, na kar smo zelo ponosni, saj je cilj projekta med drugim tudi, da sodeluje čimveč učencev, se urijo v jezikovnih spretnostih in se učijo bivati z učenci drugih narodnosti in kultur..

V tednu skupnega druženja so potekale različne aktivnosti in delavnice, povezane s temo projekta, rdeča nit te izmenjave pa so čustva – kako jih izražamo, se o njih pogovarjamo, jih upodobimo s pomočjo mimike, slik in kako jih izrazimo v zgodbah in pesmih.

Poleg izobraževalnih projektnih delavnic pa smo spoznali tudi lep del poljske tradicije – ob obiskih muzejev smo ugotovili, da so mojstri izdelovanja makovih rogljičkov sv. Martina, obožujejo krompir v vseh oblikah in  so večni borci za svobodo Poljske. Ob poldnevu se na Mestni hiši odvije pravi »kozji šov«, tramvaj pa nam je predstavljal prevozno sredstvo, ki nas je v hipu pripeljal do centra mesta, kjer so učenci z veseljem raziskovali lepote tujega mesta.

Ob koncu še ene čudovite izmenjave so učenci ugotovili, da so takšna srečanja nekaj, kar jim bo za vedno ostalo v spominu – prijateljstva so zgrajena, spomini ostajajo na fotografijah, s seboj pa so odnesli, poleg vseh iger in delavnic, tudi kakšno poljsko besedo. 

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)